Houtboor kiezen: wat is voor jou de beste houtboor?

  • Geplaatst op
  • 0
Houtboor kiezen: wat is voor jou de beste houtboor?

Moet je één of meerdere gaten in hout boren? Dan heb je sowieso een goede boormachine en een goede houtboor nodig. Maar, wat is nou de beste houtboor? Dit hangt vooral van je voorkeuren en de gebruiksdoeleinden af.

 

Verschillende soorten houtboren

Wil je grote gaten boren in hout? Dan is het goed om te weten dat je uit meerdere soorten houtboren kunt kiezen. Ook als je kleinere gaten in hout wilt boren, heb je de keus uit meerdere soorten houtboren. De verschillende soorten houtboortjes hebben we voor je op een rijtje gezet:

 

  • Slangenboor: een slangenboor is ideaal voor het boren van diepe gaten.
  • Forstnerboor: een forstnerboor is geschikt voor het boren van ondiepe gaten met een vlakke bodem
  • Speedboor: een speedboor is, zoals de naam al zegt, geschikt voor het snel boren van een gat in hout
  • Verzinkboor: een verzinkboor is geschikt om een eerder geboord gat te bewerken.
  • Gatenzaag: met een gatenzaag ben je in staat om grote gaten te boren in hout. Deze boor is met name voor plaatmateriaal geschikt.

 

Wat is voor jou de beste houtboor?

Ben je op zoek naar een geschikte houten boor? Dan zou je goed over onderstaande vragen na moeten denken.

 

In welk materiaal wil je zagen?

Hout is niet zomaar hout. Er bestaan tegenwoordig honderden houtsoorten waar je een gat in kunt boren. Tussen bijvoorbeeld hard hout en plaatmateriaal bestaan de nodige verschillen; de houtboren zijn daarom niet voor alle materialen geschikt. Bepaal daarom van tevoren goed in welk materiaal je wilt zagen.

 

Hoe groot moeten de gaten zijn?

Ook zou je goed na moeten denken over de gaten die je wilt boren. Wat moet de diameter van deze gaten zijn? En wat moet de exacte vorm van het gat zijn? Een gat hoeft niet altijd 100% rond te zijn, maar kan bijvoorbeeld ook een vlakke bodem hebben.

De verschillende houtboren uitgelicht

Graag helpen wij je nog een extra handje om de beste houtboor uit te kiezen. Dat doen we door hieronder in het kort de verschillende houtboren nader te bespreken.

 

Slangenboor

Een slangenboor dankt zijn naam aan de vormgeving van de boor. Het schroefdraad is namelijk in een slangenvorm aangebracht, waarbij de punt opvallend scherp is. Met dank aan deze scherpe punt zet je deze houtboor in ieder geval gemakkelijk op de juiste plek in het hout. Met dank aan de spiraal van de boor maak je hier gladde en schone gaten mee. Doordat een slangenboor krachtig is, is dit een prima houtboor voor diepe gaten. Klik hier voor ons assortiment slangenboren.

 

Tip voor het gebruik van een slangenboor: boor altijd met een laag toerental. De slangenboor vindt daarmee de juiste weg door het materiaal heen.

 

Forstnerboor

De forstnerboren, ook wel scharnierboren genoemd, zijn geschikt voor zachte houtsoorten. In de zachte houtsoorten maak je zonder probleem ondiepe en ronde gaten. Mocht je bijvoorbeeld scharniergaten in keukenkastjes willen maken, is dit het aangewezen type houtboor. Klik hier voor ons assortiment forstnerboren.

 

Tip voor het gebruik van een forstnerboor: boor op lage snelheid, waarbij je niet veel kracht op de boormachine uitoefent. Dit komt het boorresultaat ten goede.

 

Speedboor

Een speedboor is geschikt voor het snel boren van een relatief groot gat. In zowel plaatmateriaal als in allerlei houtsoorten kun je deze handige boor gebruiken. Opvallend bij dit type houtboor is de vorm van het uiteinde van de boor; het betreft een breed blad met een scherp centreerpunt. Dit centreerpunt zorgt ervoor dat je snel een gat in het hout boort. Klik hier voor ons assortiment speedboren.

 

Tip voor het gebruik van een speedboor: zorg ervoor dat je altijd in een rechte hoek boort. Ook is het advies om het gat van de andere kant nogmaals te boren. Daarmee boor je het gat helemaal uit.

 

Verzinkboor

Met een verzinkboor ben je in staat om een eerder geboord gat te bewerken. Deze boor wordt voornamelijk gebruikt voor het wegwerken van schroeven. Met een verzinkboor boor je een bepaald gat of vlak, waarin vervolgens schroeven verdwijnen. Dit staat een stuk netter is bij bijvoorbeeld het maken van een bankje of eettafel ideaal.

Tip voor het gebruik van een verzinkboor: werk het gemaakte meubelstuk netjes af. Laat de schroeven in de ‘gaten’ verdwijnen, maar lak het meubelstuk ook in de gewenste kleur. Daarmee weet je 100% zeker dat de schroeven niet (meer) zichtbaar zijn. Klik hier voor ons assortiment verzinkboren.

 

Gatenzaag

Dit is wellicht de meest bijzondere houtboor. Op basis van de naam zou je verwachten dat dit geen boor is, maar dit is toch wel het geval. Aan het uiteinde zijn kleine tandjes aangebracht, waarmee je grote gaten in dun plaatmateriaal boort. Door de vormgeving leent deze houtboor zich absoluut niet voor dikker materiaal. Klik hier voor ons assortiment Gatenzagen.

 

Tip voor het gebruik van een gatenzaag: bepaal goed hoe groot het gat precies moet zijn. Je kunt de gatenzagen namelijk in allerlei verschillende diameters aanschaffen.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »