Wat is een vlinderboor?

Wat is een vlinderboor?

Wat is een vlinderboor?

Ben je bezig met een klus waarbij je snel gaten moet boren in hout? Dan kun je het beste een vlinderboor gebruiken. Een vlinderboor wordt ook wel speedboor genoemd en is geschikt om super snel gaten te boren in hout voor bijvoorbeeld doorvoergaten voor leidingen. De afwerking van het gat is niet belangrijk omdat het later afgewerkt wordt. 

Een vlinderboor gebruik je met een hoog toerental. Vooraan de boor zit een scherpe punt, ook wel het centreerpunt genoemd. De twee geslepen vleugels zorgen ervoor dat de boor op een hoog toerental snel door het hout boort. Daarbij is het van groot belang dat de vlinderboor recht op het hout geplaatst wordt.

Welke maten vlinderboren zijn er?

De vlinderboren zijn er voor relatief grote gaten. De diameters van de vlinderboor zijn er vanaf 6 millimeter tot en met 40 millimeter en is bij ons leverbaar in twee lengtes. Mocht de boor alsnog te kort zijn, leveren wij ook verlengstukken. Iedere vlinderboor is voorzien van een quicklock systeem zodat deze niet kan slippen in de boormachine.

Hoe krijg je een mooie afwerking met een vlinderboor?

Doordat je met een vlinderboor snel gaten kunt boren, is de afwerking minder mooi. Een tip om de afwerking van het gat mooier te krijgen is: boor totdat de punt aan de andere kant van het werkstuk tevoorschijn komt en verplaats je boor vervolgens naar de andere kant om het gat helemaal uit te boren. Cruciaal om je klus met een vlinderboor tot een goed einde te brengen, is dat je in een rechte hoek boort. Boor je schuin, dan kan het hout gaan splinteren en dat zou zonde zijn. 

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »