De voorraad die aangegeven staat is ook echt op voorraad
Alleen kwaliteitsproducten
Fysieke winkel open van 08.00 - 16.00 uur (ma-vr)
Voor bedrijven en particulier
4,6/5 tm-google
Wat is het verschil tussen een steenboor en betonboor?

Wat is het verschil tussen een steenboor en betonboor?

0 reactie minuten lezen

Wil je een gat in steen of beton boren? Dan is het van belang dat je goed bekijkt om welk materiaal het precies gaat. Tussen een steenboor en een betonboor bestaan namelijk de nodige verschillen. Wat het verschil tussen een steenboor en een betonboor is, bespreken we graag hieronder.

 

De belangrijkste verschillen

Dat er tussen een steenboor en betonboor verschillen bestaan, is een feit. Deze verschillen lijken op het eerste oog mogelijk niet al te groot, maar schijn bedriegt in dit geval. Een steenboor en betonboor zijn significant anders.

Andere kop

Het belangrijkste verschil tussen beide soorten boren is terug te vinden in de kop. De betonboor heeft een kop van Widia metaal. Dit materiaal is benodigd om door het harde beton heen te kunnen boren. Het materiaal in de punt van een steenboor is harder, maar het gaat hierbij om ander soort materiaal.

Doordat er ander materiaal gebruikt wordt, hebben beide boren een andere vorm kop. De kop van een betonboor lijkt iets uitgevlakt te zijn aan de zijkanten, maar heeft wel een spitse punt. De kop van een steenboor loopt redelijk rechttoe rechtaan.

 

Vleugels

Bij een goede betonboor zie je aan de zijkant vleugels zitten. Deze vleugels brengen de functie van een soort van beitel met zich mee. Bij een steenboor ontbreken de vleugels, waardoor een steenboor minder krachtig is. In dit artikel over het verschil tussen een steenboor en betonboor komen we nog even op de kwaliteit terug.

 

Toepassing

Wil je in beton boren? Dan heb je hier echt een betonboor voor nodig. Met een reguliere steenboor ga je het niet halen om door het beton heen te boren.

Wil je in steen boren? Dan kun je wel gewoon voor een steenboor kiezen. Mocht het om een harde steensoort gaan, kun je overigens ook voor een betonboor kiezen. Een betonboor in verschillende uitvoeringen is voor drie materiaalsoorten geschikt:

  • Beton
  • Gewapend beton
  • Harde steensoorten

Als je met een steen boor aan de slag wilt gaan, kun je meer kanten op. Met een steen boor kom je moeiteloos door onderstaande materialen heen:

  • Gips
  • Steen
  • Voegen
  • Baksteen
  • Cellenbeton
  • Pleisterwerk

Hierover kunnen we het volgende stellen: een steen boor is veelzijdiger inzetbaar. Met zo’n boor kun je in meerdere materialen boren, maar de kracht van de boor is wel minder. Dat betekent dat je met een steenboor niet door beton heen kunt boren. Voor het boren in beton heb je een goede betonboor nodig.

Kleur

Het verschil tussen een steen boor en beton boor is ook met het blote oog zichtbaar. Over het algemeen geldt namelijk dat een steenboor vaak lichter van kleur is. Bij een steenboor wordt vaak voor een zilveren kleur gekozen, terwijl een betonboor vaak iets donkerder van kleur is.

Dit verschil is echter niet bij alle boren even goed zichtbaar. Kijk daarom ook goed naar bovenstaande verschillen, mocht je een goede vergelijking tussen een steenboor en betonboor willen maken.

Kracht

Het belangrijkste verschil is wellicht in de kracht te vinden. Een steenboor is ten opzichte van veel andere boren krachtig, maar legt het af tegen een betonboor. Een betonboor is een stuk krachtiger dan een steenboor.

Dat blijkt ook uit de toepassingsmogelijkheden. Met een steenboor kun je absoluut niet door beton heen boren, terwijl dit met een betonboor wel het geval is.

Kun je dan met een betonboor door alle steensoorten heen boren? Ja, dat is op zich mogelijk, maar is niet altijd nodig. Als je in een zachte steensoort met een betonboor aan de slag gaat, dan kan dit prima maar een steenboor is afdoende. Kies daarom voor een steenboor om in steen te boren en een beton boor om in beton te boren.

 

Tips voor het boren in steen en beton

Om dit artikel waardig af te sluiten, zetten we graag enkele handige tips voor jou op een rijtje:

  • Maak altijd gebruik van een goede boormachine. Voor het boren in beton is een boorhamer de best mogelijke boormachine. Voor het boren in steen kun je prima een klopboormachine gebruiken.
  • Let goed op de aansluiting. Op dit moment bestaan er drie soorten aansluitingen: cilindrisch, SDS-Plus en SDS-Max. Ga goed na welke aansluiting je nodig hebt.
  • Doe een bril en gehoorbescherming op. Met het oog op de veiligheid is het belangrijk om zowel een bril als gehoorbescherming te dragen. Hiermee bescherm je je ogen en je oren. Belangrijk en wenselijk.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0