Wringijzer

Filters
5 ProductenPagina 1 van 1

Een wringijzer wordt gebruikt in combinatie met een handtap voor het tappen van inwendige draad. Het wringijzer wordt meestal gebruikt om te tappen met handtappen, echter wanneer er te weinig plaats is wordt er in plaats van het wringijzer vaak gekozen voor een tapkruk, deze zijn vaak uitgevoerd met een ratel zodat er met een kleine slag gewerkt kan worden.

Wat is een wringijzer?

Een wringijzer is in principe een klem om te tap in te bevestigen met aan de ene kant een vast blok en aan de andere kant een verstelbaar blok zodat meerdere maten tappen ingeklemd kunnen worden. Eén handgreep van het wringijzer is dus vast en het ander draaibaar. Met de draaibare handgreep klemt u de tap dus vast in het wringijzer of maakt u deze juist weer los. Alle soorten handtappen kunnen in een wringijzer gebruikt worden indien u de juiste maat kiest.

Maat wringijzer

Een wringijzer kan gebruikt worden voor het tappen van kleine en grote schroefdraad, vandaar dat er meerdere uitvoeringen zijn, zowel in tapgrootte als lengte uitvoeringen. De kleinere maten wringijzer worden echter het meest gebruikt. Voor grotere maten draad wordt meestal met een machinetap gewerkt.

Hoe werkt een wringijzer?

Een handtap heeft een vierkant uiteinde dat in het wringijzer gemonteerd wordt. De handtap wordt in het wringijzer geklemd en vervolgens wordt met beide handen aan het ijzer gedraaid zodat het materiaal uitgesneden wordt en er een mooie tapdraad ontstaat. Dit gebeurt in drie fases, dus bij het wringijzer wordt met een handtappen set gewerkt, de voorsnijder, middensnijder en nasnijder. Let er altijd op dat het wringijzer recht op het werkstuk staat zodat de draad recht getapt wordt. Indien het wringijzer niet recht gehouden wordt krijg je dus geen rechte draad met als gevolg dat een bout zijn werk niet kan doen omdat deze scheef in het oppervlak gedraaid wordt.