Wringijzer

Filters
5 ProductenPagina 1 van 1

Een wringijzer is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt in combinatie met een handtap voor het tappen van inwendige draad, over het algemeen in metalen voorwerpen maar ook bijvoorbeeld in kunststof is het mogelijk om schroefdraad te maken. Het wringijzer wordt meestal gebruikt om te tappen met handtappen, echter wanneer er te weinig plaats is wordt er in plaats van het wringijzer vaak gekozen voor een tapkruk, deze zijn vaak uitgevoerd met een ratel zodat er met een kleine slag gewerkt kan worden. Bij voldoende ruimte is het wring ijzer over het algemeen de beste keuze omdat er sneller mee gewerkt kan worden.

Wat is een wringijzer?

Een wringijzer is in principe een klem om en tap in te bevestigen met aan de ene kant een vast blok en aan de andere kant een verstelbaar blok zodat meerdere maten tappen ingeklemd kunnen worden. Eén handgreep van het wringijzer is dus vast en het ander draaibaar. Met de draaibare handgreep klemt u de tap dus vast in het wringijzer of maakt u deze juist weer los. Iedere tap is zo uitgevoerd dat de schacht in een ijzer, maar ook in een ratel past. Alle soorten handtappen kunnen in een wringijzer gebruikt worden indien u de juiste maat kiest.

Maat wringijzer

Wringijzers kunnen gebruikt worden voor het tappen van kleine en grote schroefdraad, vandaar dat er meerdere uitvoeringen zijn, zowel in tapgrootte als lengte uitvoeringen. De kleinere maten wringijzer worden echter het meest gebruikt. Voor grotere maten draad wordt meestal met een machinetap gewerkt maar mocht het nodig zijn, dan is er altijd een ijzer voor deze grote maten waarbij ook de "handvaten" langer zijn om de nodige kracht te kunnen zetten.

Hoe werkt een wring ijzer?

Een handtap heeft een vierkant uiteinde dat in het wringijzer gemonteerd wordt. De handtap wordt in het gereedschap geklemd en vervolgens wordt met beide handen aan het ijzer gedraaid zodat het materiaal uitgesneden wordt en er een mooie tapdraad ontstaat. Dit gebeurt in drie fases, dus bij het wring ijzer wordt met een handtappen set gewerkt, de voorsnijder, middensnijder en nasnijder. Let er altijd op dat het wring ijzer recht op het werkstuk staat zodat de draad recht getapt wordt. Indien het wring ijzer niet recht gehouden wordt krijg je dus geen rechte draad met als gevolg dat een bout zijn werk niet kan doen omdat deze scheef in het oppervlak gedraaid wordt.