Op zoek naar een gatenzaag? Wij verkopen de gatenzaag in elke soort en maat en bovendien alle bijkomende producten zoals adapters en centreerboren. De gatenzaag types die wij aanbieden werken namelijk alleen met een adapter en centreerboor waarover we hier uitgebreide informatie geven. Over het gebruik van de gatenzaag en over alle verschillen en toepassingen van de gatenzaag kunt u hier alles lezen.

Wat is een gatzaag?

Met behulp van een gatzaag kunt u zeer eenvoudig grote gaten maken in de vorm van een cirkel. Een gatzaag kunt u gebruiken bij talloze materialen, zoals: hout, metaal en relatief zachte soorten steen en tegels. Daarnaast kunt u een gatzaag ook gebruiken voor kunststof. Voor beton is geen van deze soorten gatenzaag geschikt, hiervoor zijn dozenboren nodig. Een TCT gatenzaag kan veel materialen aan, zelfs wandtegels, maar voor beton is deze niet geschikt. Een veelvuldig gebruikte toepassing van een gatzaag is het zagen van een gat voor de montage van spots in het plafond of bijvoorbeeld voor inbouwdozen. Voordat u aan de slag kunt gaan met uw gatenzaag is het enige wat u nodig heeft een boormachine en een geschikte houder. De gatenzaag kunt u hier vervolgens heel gemakkelijk zelf op monteren. Verder is het belangrijk dat u op voorhand bepaald welke gatzaag u het beste kunt gebruiken voor uw klus. Hierover leest u meer verderop in de tekst. Daarnaast geven we u graag een aantal tips mee omtrent gatzagen. Heeft u toch nog een aantal vragen over een gatzaag? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder.

Wanneer gebruik je een gatenzaag?

Een gatenzaag wordt gebruikt wanneer je een gat moet boren dat niet met een normale boor lukt, dus eigenlijk altijd wanneer er een grote diameter geboord moet worden. Er zijn gatenzagen tot 210 mm, dus ook voor zeer grote gaten is er een geschikte gatenzaag.

Tussen welke soorten van de gatenzaag kunt u kiezen?

Door de jaren heen zijn er allerlei soorten van de gatenzaag op de markt gebracht. Het gaat hierbij om boortjes die anders qua vormgeving zijn en daardoor ook andere toepassingsmogelijkheden hebben. Afhankelijk van het materiaal waarin u wilt boren zijn er verschillende soorten van de gatenzaag verkrijgbaar. Het is van belang de verschillen te weten in de gatenzaag om een goede afweging te kunnen maken. De gatenzaag is er namelijk in meerdere varianten. Hieronder leggen wij u graag uit welke soort gatenzaag u het beste kunt gebruiken in verschillende materialen.

Bi-metaal gatzaag

De bi-metaal gatzaag is geschikt voor vele metaalsoorten en zijn in twee verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De normale bi-metaal gatzaag heeft een variabele vertanding wat zorgt voor een mooie zaagsnede maar mechanisch zijn deze minder te belasten. De met cobalt gelegeerde gatzaag heeft een constante vertanding en is zeer geschikt voor moeilijk te verspanen metaalsoorten zoals RVS. Deze gatenboor is mechanisch zwaarder te belasten.

Een bi-metaal gatenzaag in andere materialen gebruiken?

Dit bi-metaal gatenzaag kan buiten plaatstaal ook gebruikt worden voor bijvoorbeeld hout, gips en PVC om bijvoorbeeld gaten voor spots of inbouwdozen te maken maar hiervoor is de TCT gatenzaag beter geschikt. Deze gatenzaag is voor deze materialen gewoon beter geschikt maar het kan ook met de bi-metaal gatzaag. Indien u de bi-metaal gatzaag gebruikt om te boren in metaal, zorgt u dan altijd voor gebruik van een goede boorolie, dit verlengt de levensduur aanzienlijk. Uiteraard hebben wij hiervoor ook het toebehoren zoals houders en centreerboren.

TCT gatenzaag

Voor hout, gips, gasbeton, zachte steensoorten en wandtegels verkopen wij de TCT gatzagen en uiteraard ook weer het toebehoren zoals de houders en de centreerboren. De TCT gatzagen hebben hardmetalen tanden, deze blijven veel langer scherp dan gewone vertanding. Deze soorten gatzagen zijn duurder in aanschaf maar door de veel langere levensduur heeft u deze hogere aanschafprijs zeer snel terugverdiend.

Vertanding gatenzaag

Zoals eerder aangegeven heeft ieder soort gatenboor zijn eigen vertanding en daarmee specifieke eigenschappen. De Bi-metaal gatenzaag is leverbaar met variabele en vaste vertanding. De variabele vertanding zorgt voor een mooiere zaagsnede maar heeft als nadeel dat ze minder stevig zijn, zeker bij dun metaal zijn deze niet aan te raden. De gatenzaag met vaste vertanding is steviger maar de zaagsnede is niet zo fijn. Bij de TCT gatenzaag is er geen sprake van vertanding over het hele oppervlak maar afhankelijk van de diameter van 1 tot 6 carbide tanden.

Levensduur gatenzaag

De levensduur van een van de door ons verkochte gatzagen is sterk afhankelijk van welke materialen u ermee bewerkt en hoe u zelf met de gatzaag omgaat. Omdat je met een gatzaag relatief grote gaten zaagt is het belangrijk om met een laag toerental te werken. Gebruikt u een bi-metaal gatzaag dan is koeling met boorolie zeker nodig om de levensduur te verlengen.

Toebehoren gatenzaag

Wanneer je een gatenzaag gaat gebruiken, heb je ook toebehoren nodig. In principe zijn er twee verschillende houders, eentje die geschikt is voor een gatzaag t/m 30 mm, en eentje voor alle diameters groter dan 30mm. Dit heeft ermee te maken dat op de kleine gatzagen de houder geschroefd wordt en er bij de grotere diameters nog pennen inzitten voor de centrering. Binnen deze houders zijn er nog verschillen, er zijn er bijvoorbeeld met uitwerpveer zodat het materiaal dat achter blijft makkelijker verwijderd kan worden en er zijn ook snel wissel houders. Verder is het van belang bij de gatzaag de juiste centreerboor te kiezen. Bent u naast een gatzaag of gatzagen ook op zoek naar een bijpassende boor? Maak uw bestelling dan compleet en neem eens kijkje bij de volgende categorieën: metaalboor, houtboor, betonboor of glasboor.

Gatenzaag kopen? Boorkopen.nl