Tapkruk

Filters
4 ProductenPagina 1 van 1

Een tapkruk wordt gebruikt in combinatie met handtappen voor het tappen van inwendige draad. De handtap heeft een vierkante aansluiting en wordt zodoende eenvoudig in de tapkruk gespannen. De tapkruk heeft een ratel zodat kleine slagen gemaakt kunnen worden in tegenstelling tot het wringijzer. Zo hebben beide hun eigen toepassing. De tapkruk wordt dus meestal toegepast wanneer er niet veel ruimte is.

Maat tapkruk

Een tapkruk is er in verschillende maten. Omdat een tapkruk veelal wordt gebruikt om kleinere maten schroefdraad te tappen tot M12 is er een kleine uitvoering die gaat van M3 t/m M10 en de grotere die geschikt is van M5 t/m M12. Van beide soorten tapkruk is er dan ook nog een verschil in bouwgrootte zodat ook dieper gelegen gaten bereikt kunnen worden. Let hier dus goed op bij de aanschaf, bij de tapkruk staat duidelijk omschreven welke maat het is.

Hoe werkt een tapkruk?

Hoe gaat het werken met een tapkruk nu in zijn werk? De tapkruk wordt gebruikt om een handtap in te spannen en door middel van de ratel kan er nu getapt worden. Bepaal allereerst welk formaat u nodig heeft en houdt er verder rekening mee of u makkelijk bij het te tappen gat komt , de tapkruk is er in twee lengte uitvoeringen zodat ook gaten die dieper liggen getapt kunnen worden , zo is er voor iedere toepassing de juiste tapkruk. De tapkruk heeft vier zogenaamde klemlippen waarmee iedere tap op een goede manier ingeklemd kan worden. Op de tapkruk zit een verstelmechanisme waarmee u linksom of rechtsom kunt draaien , dus zowel geschikt om de draad te tappen maar ook om de draadtap weer uit het materiaal te draaien.