U wilt inwendige metrische rechtse draad gaan tappen met een machinetap? Kijk dan hier welke mogelijkheden er zijn. Er zijn meer mogelijkheden dan u wellicht denkt en het is belangrijk de juiste keuze te maken. Allereerst dient u te beslissen of u een set van handtappen wilt gebruiken of met een machinale tap wilt gaan werken. Heeft u die beslissing genomen, lees dan hieronder hoe u te werk dient te gaan en welke soorten wij leveren. De varianten die wij aanbieden zijn allemaal voor rechtste metrische draad maar er zijn verschillen in materiaal en doorlopend of blind tappen.

Wat is een machinetap?

Een machinetap is er om in één bewerking inwendige schroefdraad te tappen in tegenstelling tot handtappen. De machinetap wordt bij voorkeur gebruikt in een kolomboor of draaibank omdat je op deze manier altijd recht in het werkstuk kunt tappen. Gebruik je de machinetap in een normale boormachine, zorg er dan voor dat de machine recht op het te tappen gat staat om scheve schroefdraad te voorkomen. Uiteraard dient er met de juiste dikte boor voorgeboord te worden. Bij iedere machinetap wordt duidelijk vermeldt welke diameter u hiervoor dient te gebruiken. Verder is het van belang welk soort boor u gebruikt om voor te boren. Als u schroefdraad in aluminium wilt maken met een machinetap dan is een standaard metaalboor goed genoeg maar in moeilijk te verspanen materialen is een ander type boor nodig.

Een machinetap is in verschillende uitvoeringen leverbaar, namelijk een machinetap voor doorlopende en blinde gaten. Beide uitvoeringen zijn daarbij ook nog leverbaar in HSS staal en cobalt gelegeerd voor RVS. Wij verkopen enkel machinetappen voor metrische draad en rechtssnijdend. 

Wat is het verschil tussen een machinetap en een handtap?

Het verschil tussen een machinetap en een handtap is wellicht duidelijk of duidelijk geworden na het lezen van de hierboven geschreven tekst maar toch nog even samenvattend: Een machinetap is er om in één handeling inwendige draad te tappen en een handtap gebruik je nooit alleen maar in een set van drie stuks. De machinetap wordt gebruikt in een draaibank of kolomboormachine en de handtap icm een ratel of wringijzer. Heeft u behoefte aan een ander soort tap, kijk dan eens bij alle tappen.