Draadtap

Een draadtap is er om inwendige schroefdraad te tappen. Er wordt een gat in een stuk metaal geboord en met de draadtap wordt de schroefdraad erin gemaakt met behulp van een wringijzer of ratel bij handtappen en een boormachine of draaibank bij machine tappen. Draadtappen zijn er in verschillende uitvoeringen die we hieronder bespreken.

Welke soorten draadtappen zijn er en hoe werken ze?

We maken onderscheid tussen de volgende soorten draadtappen:

  • handtap
  • machinetap

De handtap is een draadtap die handmatig gebruikt wordt in een wringijzer of ratel en is altijd een set van 3 tappen. De machinetap is een draadtap die in een boormachine of draaibank in een keer de draad tapt. Handmatige draadtappen die wij verkopen zijn voor rechtse metrische draad te herkennen aan de hoofdletter M , dus bijvoorbeeld M3 of M4. Ook de machinetappen die wij verkopen zijn voor rechtse metrische draad.

De machine tappen zijn draadtappen die nog onderverdeeld kunnen worden op het materiaal en de toepassing. Zo is er een machinale draadtap uit HSS staal en een met cobalt voor RVS. Ook wordt er bij deze draadtap onderscheid gemaakt tussen doorlopende en blinde gaten. De handmatige draadtappen hebben geen onderscheid tussen doorlopende of blinde gaten en kunnen niet gebruikt worden voor moeilijk te verspanen materialen zoals RVS.

Hoe werkt een draadtap?

Hoe werkt een draadtap nu eigenlijk en hoe werkt een draadtap? Een draadtap is in feite een werktuig dat bestaat uit een aantal rijen speciaal geslepen snijtandjes. Met deze snijtandjes draai je draadtappen in een voorgeboord gat zodat de metrische schroefdraad ontstaat. In het geval van handtappen maak je deze schroefdraad in fases , met de machinetap in één handeling. Omdat de spaanders ook afgevoerd dienen te worden zie je bij elke draadtap dat de snijdraad nooit helemaal doorloopt maar er onderbrekingen zijn waardoor de spaanders afgevoerd kunnen worden. Let er bij de draadtap op dat de beweging altijd soepel moet verlopen , als je merkt dat er teveel kracht gezet moet worden zal de draadtap breken. Meestal gebeurt dit als er niet met de juiste diameter boor voorgeboord is of als er geen snijolie gebruikt is. Ook als de schroefdraad niet recht getapt wordt kan een draadtap makkelijk breken. Je merkt dit doordat de draadtap steeds moeilijker begint te draaien omdat er geen gebruik meer wordt gemaakt van het voorgeboord gat en de tap zijn eigen weg gaat zoeken. Alle draadtappen hebben ook een afzonderlijke spoed waarmee de draad bepaald wordt. De kleinere maten hebben een kleinere spoed dan de grote.

Lees meer
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »