Een houtboor kopen doe u natuurlijk in onze winkel of webshop. Wanneer u een houtboor gaat kopen dient u zich af te vragen in welk soort hout u wilt boren en de diepte van het te boren gat. De ene houtsoort is immers de andere niet, vandaar dat er veel verschillende houtboren bestaan die hier allemaal te koop zijn. Maar hoe kunt u een houtboor herkennen? We maken verschil in houtboren voor zachthout en hardhout, dik en dun hout en niet te vergeten de diameter die u wilt boren, hiervoor zijn verschillende houtboren te koop. Iedere soort, dus ook de lange houtboor, is uit voorraad te bestellen in de webshop maar ook af te halen in de winkel. Weet u niet welke houtboor u nodig heeft, maar wel de dikte? Kijk dan eens op onze pagina waar alle houtboren op dikte gesorteerd zijn om een goede keuze te maken. Lukt de juiste houtboor herkennen niet zelf? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag verder. Een uniek overzicht waarmee u in één oogopslag direct kunt zien welke verschillende soorten er in iedere diameter verkrijgbaar zijn om op deze manier de beste keuze te kunnen maken. Uiteraard kunt u altijd contact met ons opnemen om samen de mogelijkheden te bekijken als u er zelf niet uitkomt. Ook in de showroom kunnen wij u van goed advies voorzien.

Wat is een houtboor?

Een houtboor is een gereedschap dat wordt gebruikt voor het boren in harde materialen zoals hout. Het verschilt van andere boren doordat het een grovere spiraal heeft dat verder in het materiaal kan gaan. Door de verschillende lengtes en uitvoeringen wordt het gemakkelijker om gaten te maken op moeilijk bereikbare plaatsen.

Houtboor herkennen

Een houtboor is een boor die wordt gebruikt om in hout te boren. Ze zijn er in verschillende maten en worden vaak gebruikt om geleidegaten te maken voordat schroeven worden ingebracht. Houtboren kunnen ook worden gebruikt om grotere gaten te maken voor bijvoorbeeld deurknoppen of raamgrepen. Er zijn een paar verschillende soorten houtboren beschikbaar, waaronder speedboren, Forstner-bits en slangenboren.

Lange houtboor

De lange houtboor is een uniek type boor waarmee je lange gaten in hout kunt maken. Deze boor verschilt van andere soorten boren doordat hij een langere schacht heeft. De lange houtboor kan worden gebruikt om gaten te boren in dikke planken of balken. De lange houtboor wordt ook wel slangenboor genoemd. Deze boor is ontworpen voor het boren van grote, diepe gaten in hout. Door de lange schacht kan de gebruiker dieper boren en met meer kracht. Het grotere bit zorgt ook voor grotere gaten, wat ideaal is voor projecten waar veel geboord moet worden. De lange houtboor kan voor verschillende projecten worden gebruikt, waaronder het bouwen van meubels en overkappingen. Het kan ook worden gebruikt voor reparaties in huis of in de werkplaats.

Verschil tussen houtboor en hardhoutboor

Het belangrijkste verschil tussen een houtboor en een hardhoutboor is het soort materiaal waarvoor ze zijn ontworpen. Een houtboor is speciaal ontworpen om door zacht hout te boren terwijl een hardhoutboor ook kan worden gebruikt om door hardere houtsoorten te boren.

Een houtboor heeft een kleinere, meer spitse punt die is ontworpen om snel in het oppervlak van het hout te dringen. Het heeft ook een grotere snijkant die helpt om het vuil te verwijderen en het gat in het hout te snijden. Een hardhoutboor heeft ook een spitse punt die is ontworpen om langzaam door hardere materialen te boren. De hardhoutboor wordt met lagere snelheid gebruikt om verbranden van het materiaal en de hout boor te voorkomen.

Welke houtboor gebruiken?

Er zijn een paar verschillende soorten houtboren die u kunt gebruiken. Het type boor dat u kiest, hangt af van het type hout dat u boort en de grootte van het gat dat u moet boren. Het meest voorkomende type houtboor is een spiraalboor. Een spiraalboor is een metalen boor met spiraalvormige groeven rond de schacht. De groeven helpen om de spanen uit het gat te verwijderen terwijl u boort. Spiraalboren zijn het beste voor het boren in zacht hout, zoals grenen of ceder.

Welke houtboren (of houtboortjes) kunt u bij ons vinden? 

Wij leveren een zeer groot assortiment houtboren en houtboortjes, er zijn zeer veel toepassingen waarbij u houtboren kunt gebruiken. Vandaar ook dat er zoveel verschillende soorten zijn. Wij geven u een opsomming van de verschillende soorten die u bij ons kunt kopen, zodat het voor u duidelijk is welke korte of lange houtboor uw klus kan klaren.

 • Hardhoutboor;
 • Lange houtboor;
 • Forstner houtboor;
 • Slangenboor;
 • Speedboor;
 • Machinale houtboor.

Houtboor kopen voor zachthout | MDF | vuren | balken | plaatmateriaal

Een houtboor voor zachthout kunt u o.a. gebruiken om te boren in:

 • MDF;
 • Vuren;
 • Grenen;
 • Balken uit zachthout;
 • Plaatmateriaal zoals multiplex.


Let er wel altijd op welke kwaliteit houtboor of houtboortjes u gaat kopen. Houtboren zijn er in verschillende soorten, u kunt hier iedere soort houtboor van goede kwaliteit kopen. Wanneer u met een houtboor gaat boren in zachtere materialen zoals zachthout, vuren ect. Kunt u meestal een mindere kwaliteit houtboor kopen dan wanneer u wilt gaan boren in hardhout. Om te boren in zachthout kunt u volstaan met machinale houtboren, speedboren of slangenboren. Machinale houtboren zijn standaard houtboren, geschikt voor het normale boorwerk in de meest voorkomende zachthout soorten en zijn de meest gebruikte houtboren. Dit soort houtboor leveren we in normale mate, maar ook is deze als lange houtboor leverbaar in uitvoeringen van 25 cm. Er is ook een betere uitvoering leverbaar die volledig geslepen is en voorzien van een quicklock uitvoering. De speedboor is een houtboor ontworpen om snel gaten te boren op een hoog toerental. Deze houtboor heeft een quicklock aansluiting om slippen in uw boorkop te voorkomen en tevens zorgt deze aansluiting voor een snelle aansluiting in uw boormachine. Ook deze leveren wij in normale lengte en als lange houtboor van 40 cm. Tevens kunt u van deze houtboor korte en lange verlengstukken kopen om er een lange houtboor van te maken. Slangenboren of balkenboren hebben een zeer grove spiraal en kunnen dus veel boorsel afvoeren. Ze worden dus vaak gebruikt bij het grove werk, bijvoorbeeld voor het doorboren van vuren houten balken. Dit soort houtboren zijn ook weer leverbaar in korte lengtes, maar ook weer als lange houtboor. Gaat u blinde gaten in hout boren, dan kunt u bij ons forstner houtboren kopen. Met deze houtboor boort u dus o.a. de gaten voor scharnieren in keukenkastjes ed. waarbij het gat met de houtboor niet geheel doorgeboord mag worden. De machinale houtboor is de bekendste en wordt het meest toegepast. De speedboor is de houtboor voor het snel gaten boren, maar heeft niet de beste afwerking. De slangenboren zijn de houtboren met de mooiste afwerking door de beide voorsnijders en grove spiraal om de houtsplinters beter af te voeren.

Machinale houtboor: de standaard boor voor hout
machinale houtboor

Machinale houtboor met quicklock

machinale houtboor met quicklock
Speedboor voor het snelle werk
speedboor

Slangenboor: ook leverbaar als lange houtboor tot wel 620 mm
slangenboor

Forstner houtboor: de boor voor blinde gaten
forstner houtboor

Houtboor kopen die niet slipt?

Wij horen regelmatig dat houtboren of houtboortjes slippen in de boormachine doordat de boor vastloopt in het hout. Als u bij ons een slangenboor, hardhout slangenboor of speedboor koopt hoeft u hier niet voor te vrezen. In tegenstelling tot de traditionele machinale houtboor hebben deze houtboren een zeskantaansluiting waardoor slippen van de houtboor in de boormachine niet meer voor kan komen. 

Hardhout boren

Voor het boren in hardhout hebben wij speciale houtboren, namelijk hardhout boren. De machinale hardhoutboor is voor kleine diameters en niet te diepe gaten. Hardhoutboren in spiraalvorm hebben wij in korte uitvoeringen maar ook weer als lange houtboor en zijn geschikt voor houtsoorten als azobe, meranti en bankirai en verkrijgbaar in grotere diameter. De punt van deze houtboren is voorzien van een schroefdraad zodat deze houtboren zich makkelijk in het hout trekken en u dus minder kracht hoeft te zetten. Tevens hebben deze houtboren een zeskantopname zodat uw boor niet kan slippen in de boorkop.

Machinale hardhoutboor

Machinale hardhoutboor

Slangenboor voor hardhout
hardhoutboor

Een houtboor voor grote diameters

De houtboren die we nu besproken hebben zijn allemaal voor hun eigen specifieke toepassingen maar meestal geschikt voor een kleine diameter of als u een lange houtboor nodig heeft. Uiteraard kan het ook voorkomen dat u een gat dient te boren met een grote diameter. Dan bent u al snel aangewezen op een gatenzaag. Verreweg de beste gatzaag voor het boren in hout is de TCT gatzaag. De tanden zijn van hardmetaal en hebben geen enkele moeite met het boren in hout. Verder zijn er nog de bi-metaal gatzagen die ook prima gebruikt kunnen worden, deze variant is er zelfs tot een diameter van 210 mm. Wel dient u er rekening mee te houden dat u hierbij ook een adapter nodig heeft. Verder is het van belang te weten dat er geen echt diepe gaten mee geboord kunnen worden, maar meestal is dit ook niet nodig bij grote diameters.

Een boorgat mooi afwerken

Om een boorgat mooi af te werken leveren wij ook verzinkboren voor hout. Hiermee wordt het zeer eenvoudig gaten op een mooie manier te verzinken. Ze zijn leverbaar in 3 maten zodat er altijd een goede manier is voor het verzinken van het boorgat zodat schroeven mooi wegvallen. Verzinken kan verder ook met een metaal verzinkboor, welke goedkoper zijn, en het kan eventueel ook met een grotere maat boor, waarbij de afwerking meestal minder is, dus de verzinkboor verdient wel de voorkeur.

Levensduur houtboren

Veel mensen vragen naar de levensduur van de houtboren die wij verkopen. De kwaliteit is prima, maar het is wel echt belangrijk om er goed mee om te gaan. Een laag toerental gebruiken omdat houtboren zeer warm kunnen worden door de wrijving is zeker aan te raden zodat het hout en de boor niet verbranden. Uitzondering hierop is de speedboor, die dient juist met een hoog toerental gebruikt te worden.

Waarom kunt u uw houtboor het beste bij ons kopen?

Er zijn zeer veel verschillende soorten houtboren, voor iedere klus is er een andere soort houtboor beschikbaar. Bij ons vindt u deze allemaal, en ook nog eens alles vanuit eigen voorraad direct leverbaar dus u grijpt nooit mis.

Veel klanten bellen ons alvorens ze bestellen omdat ze eerst willen weten of het wel op voorraad is gezien negatieve ervaringen bij andere webshops. U ziet in deze webshop bij de producten staan hoeveel er op voorraad is, en deze voorraad is ook daadwerkelijk aanwezig, u kunt hier dus met een gerust hart bestellen. Maak uw bestelling compleet met onze voorraad metaalborenbetonborenbitjes en decoupeerzaagjes.

Bestellingen die op werkdagen voor 16.00 uur besteld zijn, worden normaal gesproken dezelfde dag verzonden. Mocht dit niet mogelijk zijn, bijvoorbeeld tijdens vakantieperiodes, dan staat dit altijd duidelijk omschreven in het winkelmandje. Alle prijzen in deze webshop zijn inclusief BTW. Uiteraard helpen we u graag met de juiste houtboor herkennen.

In onderstaand filmpje kunt u alvast kennis maken met verschillende houtboren. Bij de verschillende soorten houtboren kunt u verder alle nodige informatie vinden, zodat u altijd de beste houtboor voor uw klus heeft.

 
Korte of lange houtboor kopen? Boorkopen.nl