De houtboor, evenals de metaalboorbetonboor en steenboor een zeer veel gebruikte boor. Als u gaten wilt boren in hout is het essentieel om eerst te controleren in welke houtsoort u moet boren. Het wordt niet verwacht maar houtboren zijn niet altijd geschikt voor het boren in alle denkbare houtsoorten. Bij het gebruiken van een verkeerde houtboor in het materiaal kan het al snel verkeerd lopen. Het ene houtsoort is immers het andere niet, vandaar dat er veel verschillende houtboren te koop zijn op onze website. Soms is het lastig om deze diverse houtboren uit elkaar te houden. We maken onderscheid in houtboren voor zachthout en hardhout, dik en dun hout en niet te vergeten de verschillende diameters. Een aantal houtboren kunnen prima gebruikt worden om een gat te boren in allerlei houtsoorten maar dit geldt niet voor tropisch hardhout. Lees verder om meer te weten te komen over onze verschillende houtboren. 

Houtboor kopen

Wilt u een houtboor kopen maar weet u niet welke soort houtboor u nodig heeft, maar wel de dikte van het te boren gat? Kijk dan eens op de pagina waar alle houtboren op dikte gesorteerd zijn om een goede keuze te maken. Dit is een uniek overzicht waarmee u in één oogopslag kunt zien welke soorten houtboren in elke diameter verkrijgbaar zijn om op deze manier de beste keuze te kunnen maken. Lukt het u niet om de juiste houtboor voor uw klus te herkennen? In onderstaande tekst gaan wij verder in op de diverse boren. Daarnaast kunt u altijd contact met ons opnemen via de klantenservice. We helpen u graag verder!

Wat is een houtboor?

Wanneer we over een houtboor praten is het belangrijk om eerst te weten wat een houtboor precies is. Een houtboor is een gereedschap dat wordt gebruikt voor het boren in harde materialen zoals hout. Het verschilt van andere boren doordat het een grovere spiraal heeft dat verder in het materiaal kan boren. Door de verschillende lengtes en uitvoeringen wordt het gemakkelijker om gaten te maken op moeilijk bereikbare plaatsen.

Houtboren herkennen

Voordat u aan de slag wilt gaan met het bewerken van hout is het van belang dat u houtboren kunt herkennen zodat u altijd de juiste boor voor uw klus gebruikt. Een houtboor gebruikt u dus om te boren in hout en is makkelijk te herkennen aan zijn spiraalvorm en centreerpunt. Ze zijn er in diverse maten en worden regelmatig gebruikt om gaten te maken voordat schroeven worden ingebracht. Houtboren kunnen ook worden gebruikt om grotere gaten te maken voor bijvoorbeeld deurknoppen of raamgrepen. Er zijn een paar verschillende soorten houtboren beschikbaar, waaronder speedboren, forstner-bits en slangenboren. 

Welke houtboor gebruiken?

Zoals u vast al eerder heeft gelezen zijn er een paar verschillende soorten houtboren die u kunt gebruiken. Het type boor dat u kiest, hangt af van het soort hout dat u boort en de grootte van het gat dat u wilt boren. Het meest voorkomende type houtboor is een spiraalboor. Een spiraalboor is een metalen boor met spiraalvormige groeven rond de schacht. De groeven helpen om de spanen uit het gat te verwijderen terwijl u boort. Spiraalboren zijn het beste voor het boren in zacht hout, zoals grenen of ceder.

Welke soorten kunt u bij ons vinden? 

Wij bieden een ruim aanbod aan verschillende soorten houtboren aan in onze webshop. Zowel houtboortjes, lange houtboren en houtboren met een grote diameter. Zo'n ruim aanbod zult u op veel plekken niet tegenkomen maar bij ons wel. Dat maakt het voor iedere klusser gemakkelijk om de benodigde producten op één plek eenvoudig te bestellen. 

Houtboor kopen voor zachthout | MDF | vuren | balken | plaatmateriaal

Onze houtboor voor zachthout, dus niet geschikt voor in hardhout, kunt u onder andere gebruiken om te boren in de onderstaande materialen: 

  • MDF
  • Vuren
  • Grenen
  • Balken uit zachthout
  • Plaatmateriaal zoals multiplex

Let op! Het is te allen tijden van groot belang dat u er op let welke kwaliteit houtboor of houtboortjes u koopt. Houtboren zijn er in verschillende soorten en elke houtboor kunt u kopen van goede kwaliteit. Wanneer u van plan bent om te boren in diverse zachte materialen kunt u meestal een boor aanschaffen van mindere kwaliteit dan wanneer u wilt gaan boren in hardhout. Om te boren in zachthout kunt u volstaan met machinale houtboren, speedboren of slangenboren. Machinale houtboren zijn standaard houtboren, geschikt voor het normale boorwerk in de meest voorkomende zachthout soorten en zijn de meest gebruikte houtboren.

Hardhoutboren

Hierboven heeft u kunnen lezen in welke materialen er met de gewone houtboren geboord kan worden. Boren in hardhout is echter een andere klus. Voor het boren in hardhout hebben wij speciale houtboren, namelijk hard hout boren. De machinale hardhoutboor is voor kleine diameters en niet te diepe gaten. Hardhoutboren in spiraalvorm hebben wij in korte uitvoeringen maar ook weer als lange houtboor en zijn geschikt voor houtsoorten als Azobe, Meranti en Bankirai en verkrijgbaar in grotere diameters. De punt van deze houtboren is voorzien van een schroefdraad zodat deze houtboren zich makkelijk in het hout trekken en u dus minder kracht hoeft te zetten. Tevens hebben deze houtboren een zeskantopname zodat uw boor niet kan slippen in de boorkop.

Verschil tussen houtboor en hardhoutboor

Hedendaags is het mogelijk om te boren in veel verschillende houtsoorten. Echter, zoals eerder vermeld, is het belangrijk om de juiste houtboor toe te passen. U zou denken; ik kan wel even snel een gaatje boren met een gewone houtboor in tropische hardhoutsoorten zoals Azobe. Onze tip: doe dit niet! Vandaar dat het van essentieel belang is om de verschillen tussen een gewone houtboor en een hardhoutboor op een rijtje te hebben. Een houtboor is speciaal ontworpen om door zachthout te boren terwijl een hardhoutboor tevens gebruikt kan worden om door hardere houtsoorten te boren. Een gewone houtboor heeft een kleinere, meer spitse punt die is ontworpen om snel in het oppervlak van het hout te dringen. Het heeft ook een grotere snijkant die helpt om het vuil te verwijderen en het gat in het hout te snijden. Een hardhoutboor heeft ook een spitse punt die is ontworpen om langzaam door hardere materialen te boren. De hardhoutboor wordt met lagere snelheid gebruikt om verbranden van het materiaal en de houtboor te voorkomen.

Lange houtboor kopen

Een lange houtboor kopen lukt lang niet op iedere plek. Daarentegen vindt u in ons assortiment een groot aanbod lange houtboren. De lange houtboor is een uniek type boor waarmee u lange gaten in hout kunt maken. Doordat deze boor een langere schacht heeft verschilt hij van andere soorten boren. De lange houtboor kan worden gebruikt om gaten te boren in dikke planken of balken. De lange houtboor wordt ook wel slangenboor genoemd. Deze boor is ontworpen voor het boren van grote, diepe gaten in hout. Door de lange schacht kan de gebruiker dieper boren en met meer kracht. Het grotere bit zorgt ook voor grotere gaten, wat ideaal is voor projecten waar veel geboord moet worden. De lange houtboor kan voor verschillende projecten worden gebruikt, waaronder het bouwen van meubels en overkappingen. Het kan ook worden gebruikt voor reparaties in huis of in de werkplaats. Bent u opzoek naar een lange houtboor? Dan bent u op het juiste adres bij Boorkopen.nl.

Houtboor kopen die niet slipt?

Komt het bij u wel eens voor dat uw houtboor of houtboortjes slippen in de boormachine doordat de boor vastloopt in het hout? Als u bij ons een slangenboor, hardhout slangenboor of speedboor koopt hoeft u hier niet voor te vrezen. In tegenstelling tot de traditionele machinale houtboor hebben deze houtboren een zeskantaansluiting waardoor slippen van de houtboor in de boormachine niet meer voor kan komen. Wilt u er zeker van zijn dat de door u aangekochte houtboor niet gaat slippen? Dan kunt u er voor kiezen om een houtboor met een zeskant aansluiting te kopen. Deze houtboren werken efficiënt en zijn praktisch in gebruik. 

Een houtboor voor grote diameters

De houtboren die hierboven zijn besproken zijn natuurlijk allemaal voor hun eigen specifieke toepassing. Hoewel de eerder genoemde boren meestal geschikt zijn voor een kleine diameter bestaan er ook houtboren waarmee een (zeer) grote diameter geboord kan worden. In dit geval bent u al snel aangewezen op een gatenzaag. Verreweg de beste gatzaag voor het boren in hout is de TCT gatzaag. De tanden zijn van hardmetaal en hebben geen enkele moeite met het boren in hout. Verder zijn er nog de bi-metaal gatzagen die ook prima gebruikt kunnen worden, deze variant is er zelfs tot een diameter van 210 mm. Wel dient u er rekening mee te houden dat u hierbij ook een adapter nodig heeft. Verder is het van belang te weten dat er geen echt diepe gaten mee geboord kunnen worden, maar meestal is dit ook niet nodig bij grote diameters. Dus ook voor een houtboor met een grote diameter bent u aan het juiste adres bij ons.

Een boorgat mooi afwerken

Een boorgat goed afwerken, kan dit en hoe werkt het dan? Om een boorgat mooi af te werken hebben wij verzinkboren in onze webshop. Hiermee wordt het een eitje om gaten op een mooie manier te verzinken. Wij bij Boorkopen.nl leveren onze verzinkboren in drie maten. Op deze manier is er altijd een goede manier voor het verzinken van het boorgat zodat schroeven mooi wegvallen. Verzinken kan daarnaast ook met een metaal verzinkboor, die goedkoper is. Daarnaast kan het eventueel ook met een grotere maat boor, waarbij de afwerking meestal minder is, dus de verzinkboor verdient wel de voorkeur.

Levensduur houtboor

De vraag naar de levensduur van een houtboor wordt vaak gesteld. Vanzelfsprekend is de kwaliteit van onze houtboren uitstekend maar het is belangrijk om er goed mee om te gaan. Hoe u goed met de houtboren om kunt gaan om zo de levensduur te verhogen vertellen we u graag. Want wie wil er nou niet lang met een houtboor kunnen boren? Doordat er wrijving ontstaat is het relevant om een laag toerental aan te houden omdat houtboren zeer warm kunnen worden. Door een laag toerental aan te houden zullen de boor en het hout niet verbranden. Een uitzondering hierop is de speedboor, die dient juist met een hoog toerental gebruikt te worden.