Verzinkboor

6 ProductenPagina 1 van 1
verzinkboor 6,3 mm
verzinkboor 6,3 mm
€11,95
verzinkboor 8,3 mm
verzinkboor 8,3 mm
€14,95
verzinkboor 10,4 mm
verzinkboor 10,4 mm
€16,95
verzinkboor 12,4 mm
verzinkboor 12,4 mm
€19,95
verzinkboor 16,5 mm
verzinkboor 16,5 mm
€23,95
verzinkboor 20,5 mm
verzinkboor 20,5 mm
€28,95

Een verzinkboor is een kegelvormig bewerkingsgereedschap dat wordt gebruikt om een kegelvormige indruk te maken rond de ingang van een boorgat. Dit type bit kan ook gebruikt worden om de rand van een gat af te schuinen, en om schroeven onder het oppervlak van het materiaal te verzinken. Er zijn veel verschillende soorten en maten van de verzinkboor op de markt, dus het is belangrijk om de juiste te kiezen voor uw klus.

Hoe werken verzinkboren?

Verzinkboren worden gebruikt in een handboormachine of CNC-machine. Verzinkboren voor metaal hebben een conische punt die de diameter van een geboord gat "verzinkt" of vergroot. Hierdoor kan de kop van een schroef of bout gelijkliggen met, of onder, het oppervlak van het materiaal. Door het verzinken ontstaat ook een kleine afschuining aan de rand van het gat, wat schade tijdens de installatie helpt voorkomen.

Wat zijn enkele veelvoorkomende toepassingen van verzinkboren? 

Een verzinkboor kent vele toepassingen bij zowel hout- als metaalbewerking. Ze worden vaak gebruikt om gaten te maken voor het verbinden van stukken materiaal met schroeven of bouten, en ook om voorboorgaten te boren voor grotere paspennen. Bij houtbewerking kunnen verzinkboren gebruikt worden om decoratieve details te maken, zoals pluggen of inlegwerk.

Welke verzinkboor voor welke klus?

Nu we weten dat er verschillende soorten er zijn, hoe weten we dan welke we moeten gebruiken voor ons project? Dat hangt af van drie dingen, namelijk: 

  1. De grootte van het gat: werkt u met een klein gat, dan heeft u een kleine verzinkboor nodig; werkt u met een groot gat, dan heeft u een grote nodig (uiteraard!) 
  2. De diepte van het gat: als u een ondiepe afdruk of snede moet maken, heeft u een ondiepere snijhoek nodig; als u een diepe afdruk of snede moet maken, heeft u een steilere snijhoek nodig.
  3. Het soort materiaal waarmee u werkt. Er is namelijk een exemplaar voor metaal (deze), maar er is ook een verzinkboor voor hout.

Wat zijn de verschillende soorten verzinkboren?

Er zijn veel verschillende soorten en maten verzinkboren op de markt, afhankelijk van het beoogde gebruik. Het meest voorkomende type is het handboortype dat gebruikt wordt met een elektrische boormachine. Deze zijn er zowel in huishoudelijke als professionele kwaliteiten. Voor meer nauwkeurigheid en precisie kunnen ze worden gebruikt in een boormachine of freesmachine. Deze bieden meer duurzaamheid en kunnen een perfecte verzinking maken. Verzinkboren voor grote projecten en waarbij de precisie van grote waarde is worden geleverd met een geleider die de boor stabiel houdt tijdens het boren, echter verkopen wij alleen de handgereedschappen.

Enkele tips bij het gebruik van een verzinkboren

  1. Gebruik scherpe verzinkboren voor schone gaten en minder inspanning van uw kant! Als bits bot worden hebben ze de neiging om meer materiaal te "grijpen", wat zowel u als het gereedschap onnodig belast. Als u project meerdere verzinkbewerkingen vereist, investeer dan in meerdere bits van goede kwaliteit in verschillende maten in plaats van één grote verzinkboor te gebruiken voor alles wat u nodig heeft. Dit verlengt hun levensduur.
  2. Gebruik bij het werken met metalen altijd snijolie of smeermiddel. Dit houdt uw verzinkboor koeler en het verlengt de levensduur van uw bits!