Welke bitjes heb je nodig voor je schroeven?

  • Geplaatst op
  • Geplaatst in bitjes
  • 0
Welke bitjes heb je nodig voor je schroeven?

Op dit moment bestaan er veel soorten schroeven en minstens zoveel soorten bitjes. Binnen het aanbod van de soorten bits zou je op zoek moeten gaan naar de juiste bitjes. Deze bitjes moet je uiteraard afstemmen op het soort schroeven.

Maar, welke soorten bitjes heb je nou nodig voor welke soorten schroeven? Het antwoord op die vraag ga je in dit artikel vinden. In dit artikel geven we je veel informatie, maar ook enkele handige tips.

Waarom heb je de juiste bitjes nodig?

Het bitje en de schroef moet je volledig op elkaar afstemmen. Doe je dit niet? Dan merk je al snel op dat de bitjes en/of de schroeven kapot gaan. Daarnaast komt dit het eindresultaat absoluut niet ten goede. En als klap op de vuurpijl gaat het schroeven ook nog een stuk trager. Er zijn dus voldoende redenen om de bitjes en schroeven goed op elkaar af te stemmen.

Tussen welke soorten bitjes kun je kiezen?

Door de jaren heen zijn er meer en meer bitjes op de markt gebracht. Dat blijkt duidelijk als je een recent uitgebrachte bitset aanschaft. In zo’n bitset vind je allerlei soorten bits, maar welke schroefbits soorten heb je nou nodig? Het antwoord op die vraag geven we je graag hieronder.

Hieronder bespreken we allerlei verschillende soorten schroeven. Per schroef bespreken we wat hier de juiste soorten bitjes voor zijn.

Sleufkop

De sleufkop is ongetwijfeld één van de meest gebruikte schroeven. Voor deze veel gebruikte schroef zou je een sleufkop bits nodig moeten hebben. Een sleufkop bits is in veel dikten verkrijgbaar; stem de dikte daarom heel goed af op de breedte/dikte van de schroef.

Kruiskop

Een andere schroef die veelvuldig toegepast wordt, is de kruiskop. Voor een kruiskop schroef kun je uit veel soorten kruiskop bitjes kiezen. Welke soorten bitjes voor een kruiskop het beste zijn, hangt af van het soort kruiskop schroef.

Heb je een zogeheten Philips kruiskop schroef? Dan heeft de schroef geen inkepingen, maar wel een kruis. Voor dit kruis zou je een goed kruiskop bitje moeten gebruiken. Dit bitje moet qua diameter perfect passen bij de diameter van de Philips kruiskop schroef.

Heb je met een zogeheten Pozidriv kruiskop schroef te maken? Dan zou je speciale kruiskop Pozidriv bits moeten gebruiken. Deze bits hebben een nét iets andere vormgeving, waardoor deze ideaal zijn voor de Pozidriv kruiskop schroeven. Let op: de Pozidriv schroeven staan ook te boek als een ‘PZ schroef’.

Tip: gebruik altijd een speciale bit voor de specifieke soort kruiskop schroef. Als je een Philips kruiskop bit voor een Pozidriv schroef gebruikt, sluiten zowel de bits als de schroeven erg snel. Bovendien merk je dat het aandraaien van de schroef niet helemaal naar wens gaat.

Torx

Bij veel zwaardere werkzaamheden heb je een Torx schroefkop nodig. Om een Torx schroefkop aan te draaien, heb je speciale Torx bits nodig. De bits hebben een soort van stervorm, waarmee je de Torx schroefkop stevig vast- of losdraait.

Bij deze soort schroeven is het nóg belangrijker om de juiste bits te gebruiken. Op het moment dat je verkeerde bits gebruikt, gaat de schroef al snel kapot. Daarnaast beschikken de speciale Torx schroeven over een beveiliging; voor deze beveiliging heb je de speciale Torx bits nodig.

Inbus

Tot slot bestaat er ook nog een inbusschroef. Zo’n schroef heeft zeshoeken en kan alleen met een speciale inbus bit los- of vastgedraaid worden. Bij dit type schroef is héél belangrijk dat je de juiste bits gebruikt. Mocht je te grote bits gebruiken, draai je de schroefkop binnen mum van tijd dol.

Tips voor het kopen van een bitset

Voor welke soorten bits kun je het beste kiezen? Dit is volledig afhankelijk van de schroeven die je los- of vast wilt schroeven. Als fanatieke doe-het-zelver heb je ongetwijfeld met meerdere soorten schroeven te maken. Je zou daarom ook meerdere soorten bitjes moeten kopen. Om dat zo makkelijk mogelijk te maken, is het advies om een bitset te kopen.

Waarom voor een bitset kiezen? Omdat je in zo’n set vaak alle benodigde bitjes aantreft. Door één keer zo’n set te kopen, kun je in principe elke schroefklus klaren.

Maar, wat is nou de beste bitset voor jou? Om dit te bepalen, zou je goed op meerdere factoren moeten letten:

  • Schroeven: allereerst moet je goed naar het soort schroef kijken. Welke soorten schroeven wil je vast- en los kunnen draaien? En welke soort schroeven gebruik je in principe nooit?
  • Hoeveelheid bits: de schroefbits soorten worden in allerlei hoeveelheden aangeboden. Ga daarom goed na hoeveel bits je nodig denkt te hebben.
  • Kwaliteit: wij adviseren je om altijd voor een bitset van een A-merk te kiezen. De A-merken leveren kwaliteit en dat is precies wat je wilt.

Reacties

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter
* Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »