De voorraad die aangegeven staat is ook echt op voorraad
Alleen kwaliteitsproducten
Fysieke winkel open van 08.00 - 16.00 uur (ma-vr)
Voor bedrijven en particulier
4,5/5 tm-google
Welke boor voor welke plug

Welke boor voor welke plug

0 reactie minuten lezen

Werken met pluggen kan een enorme uitdaging zijn. Dit komt doordat pluggen altijd in combinatie met schroeven werken. Omdat deze twee in combinatie werken moeten deze op elkaar worden afgestemd. Wanneer u te kleine of te grote pluggen gebruikt, worden de schroeven niet zoals verwacht vastgedraaid. 

Welke maat boor voor welke plug

Schroeven kunnen niet zomaar in de muur worden geschroefd. Om deze reden is een plug nodig. Elk object dat u wilt ophangen heeft een andere maat plug nodig. Maar hoe weet u nu welke maat boor u voor welke maat plug nodig heeft? Dat leggen we in onderstaande tekst voor u uit. 

De eerste cruciale stap is om de gaten te boren in de muur met de geschikte boor. Hiervoor kun je een steenboor of betonboor gebruiken, afhankelijk van het oppervlak waarin geboord wordt. Het is namelijk zo dat de maat van de plug dezelfde maat moet zijn als de maat van de boor. Stel u hebt een plug met een diameter van 8 mm, dan is een boor met een diameter van 8 mm vereist om de pluggen en schroeven vast te zetten. Door dezelfde diameter te gebruiken in zowel de plug als de boor, weet u dat de plug strak in het gat komt te zitten. Hierna kunt u een schroef strak in de plug schroeven. Op deze manier zal de schroef stevig in het gat in de muur blijven zitten.

In onderstaande tabel kunt u aflezen welke maat schroef, plug en boor bij elkaar horen. Wanneer u deze tabel opvolgt, komen de plug en schroef muurvast te zitten. Onderstaande gegevens zijn in millimeter.

Ø schroef Ø plug Ø boor Lengte plug Boordiepte
2,4 - 4,0 5,0 5,0 25,0 30,0
3,5 - 5,0 6,0 6,0 30,0 35,0
4,5 - 5,0 7,0 7,0 35,0 40,0
4,6 - 6,0 8,0 8,0 40,0 45,0
6,0 - 8,0 10,0 10,0 50,0 55,0
8,0 - 10,0 12,0 12,0 60,0 65,0

Het boren van het gat

Natuurlijk moet u gaten boren als u pluggen in de muur wilt plaatsen. Bij het boren van dit gat heeft u dus een boor nodig met dezelfde diameter als de plug. De diameter van de plug evenals de diameter van de boor moeten exact overeenkomen. 

Voordat u kunt boren is het belangrijk dat u kijkt naar het soort materiaal waarin u wilt boren. Het is namelijk belangrijk dat er een juiste boor wordt gekozen bij het materiaal waarin geboord moet worden. Bent u er niet zeker van welke boor geschikt is voor uw klus? Neem dan contact met ons op en we helpen u graag. 

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0