Sta je in de bouwmarkt of in je schuur, kijk je naar dat rek vol boren en denk je: “welke heb ik hier nu voor nodig?” Je bent zeker niet de enige. Veel doe-het-zelvers én (stiekem ook) vakmensen pakken regelmatig de verkeerde boor, met beschadigd hout, rafelige gaten en frustratie als gevolg. In dit artikel laten we je precies zien welke houtboor je wanneer gebruikt. Zo voorkom je dat je straks wéér een nieuwe moet kopen of je klus moet overdoen.
Verschillende soorten
Er bestaan meer soorten houtboren dan je misschien denkt en allemaal hebben ze hun eigen toepassing. Toch komt het vaak voor dat men niet weet welke je wanneer gebruikt. Met als gevolg splinters, verbrande boren of zelfs kapotte planken. Zonde, en helemaal niet nodig. Des te belangrijker dus dat je weet welke boor je waarvoor gebruikt. Daarom hieronder een handig overzicht van de meest gebruikte soorten:
Welke houtboren zijn er en waar gebruik je ze voor?
1. Slangenboor
Deze boor is perfect voor het boren van diepe, rechte gaten in massief hout zoals balken, dikke planken en houten palen. Dankzij de grove spiraal wordt het boorsel direct afgevoerd, waardoor de boor minder warm wordt en soepel door het hout snijdt.
Kenmerken:
- Lange boor met grove spiraal
- Scherp schroefdraadpunt (trekt zichzelf het hout in)
- Gebruik voor: balken, dikke planken, houten palen
2. Speedboor
Op het eerste gezicht lijkt dit een vreemd boortje. Maar hiermee kun je supersnel gaten boren in zachthout. Wordt veel gebruikt voor kabeldoorvoeren en leidingen. De afwerking is meestal minder van belang, want deze boor splintert aan de achterkant nogal eens.
Kenmerken:
- Platte kop met centerpunt
- Twee scherpe snijkanten
- Gebruik voor: leidingdoorvoeren, kabelgaten, installatiewerk
3. Forstnerboor
Ben je bezig met keukenkastjes of meubels en wil je bijvoorbeeld een gat voor een scharnier maken? Dan gebruik je een forstnerboor. Daarmee boor je blinde gaten met een vlakke bodem, zonder splinters.
Kenmerken:
- Ringvormig snijvlak met centerpunt
- Boort vlakke bodems zonder splinters
- Gebruik voor: scharniergaten, verzinkingen, blinde gaten in meubels
Dit is eigenlijk de standaard houtboor die iedereen in z’n kist heeft liggen. Geschikt voor de meeste klusjes in zachthout en plaatmateriaal. De scherpe punt zorgt voor een nette start en de spiraal voert het boorsel af.
Kenmerken:
- Dunne spiraal met centerpunt
- Twee scherpe zijsnijders
- Gebruik voor: algemeen boorwerk in zachthout
Wil je een groot rond gat boren? Bijvoorbeeld voor een spots, stopcontact of buis? Dan gebruik je een gatenzaag. Er bestaan verschillende varianten, van bi-metalen tot TCT varianten.
Kenmerken:
- Cirkelvormige zaag met centerboor
- In verschillende diameters verkrijgbaar
- Gebruik voor: spots, doorvoergaten, leidingwerk
6. Hardhoutboor
Ga je in hardhout boren, zoals meranti of azobé? Dan heb je een boor nodig die dit aankan. Er bestaan zowel hardhoutspiraalboren als slangenboren speciaal voor hardhout. Deze zijn beter bestand tegen hitte.
Kenmerken:
- Soms met titanium- of carbidecoating
- Gebruik voor: hardhoutsoorten, zware houten constructies
Klaar om te boren?
Nu weet je precies welke houtboor je waarvoor gebruikt en hoef je niet meer te twijfelen over welke boor je bestelt. Check altijd even welke diameter je nodig hebt en of je boor geschikt is voor het soort hout waar je mee werkt.