De voorraad die aangegeven staat is ook echt op voorraad
Alleen kwaliteitsproducten
Ook direct af te halen in Roermond (ma-vrij 08.00 - 16.00 uur)
4,4/5 tm-google
Hoe kies je de juiste metaalboor?

Hoe kies je de juiste metaalboor?

0 reactie minuten lezen

Wanneer je aan de slag gaat met het boren in metaal, is het essentieel dat je kiest voor de juiste boor. Dit zorgt niet alleen voor een netter en beter eindresultaat, maar verlengt ook de levensduur van je boor en voorkomt beschadigingen aan het materiaal waarin je werkt. Omdat er zoveel verschillende soorten en maten metaalboren verkrijgbaar zijn, kan het lastig zijn om te bepalen welke je nodig hebt. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten en welke boor het beste bij jouw klus past. Zo maak je eenvoudig de juiste keuze en kun je direct aan de slag.

Waarom is de juiste metaalboor kiezen zo belangrijk?

Metaal is een hard en slijtvast materiaal dat specifieke eigenschappen vraagt van het gereedschap waarmee je erin boort. Gebruik je de verkeerde boor, dan zal deze snel bot worden, breken of zelfs het materiaal beschadigen. Door direct de juiste boor te kiezen, voorkom je onnodige frustratie en bespaar je tijd én geld. Bovendien werk je veiliger en met een mooier resultaat.

Tips voor het kiezen van de juiste boor

Voordat we je vertellen welke verschillende soorten metaalboren er zijn, is het verstandig om eerst een aantal belangrijke vragen te beantwoorden. Wanneer je dit voor jezelf duidelijk hebt, weet je veel beter welke boor geschikt is voor jouw klus:

  1. In welk materiaal ga je boren?
  2. Welke diameter en boorlengte heb je nodig?
  3. Welke aansluiting past op jouw boormachine?

De verschillende soorten voor welk materiaal ze geschikt zijn

In onze categorie metaalboren heb je misschien al gezien dat er ontzettend veel verschillende soorten verkrijgbaar zijn. We snappen dat je hierdoor soms door de bomen het bos niet meer ziet en het lastig kan vinden om de juiste boor te kiezen. Daarom zetten we hieronder alle varianten overzichtelijk voor je op een rij, met uitleg waarvoor ze geschikt zijn:

  • De rolgewalste variant. Deze boor herken je aan de zwarte kleur. Dit is de voordeligste en minst sterke variant en is vooral geschikt voor lichte werkzaamheden. Je kunt deze boor gebruiken voor materialen als lood, zink, aluminium, koper, kunststof en zachte ijzer- en staallegeringen.

  • Een geslepen HSS boor is van veel betere kwaliteit dan de rolgewalste variant. Bij correct gebruik kun je hier vele gaten mee boren. Deze boor is in principe geschikt voor vrijwel alle metaalsoorten, behalve extreem harde materialen zoals RVS en inox. Er is ook een uitvoering met titanium coating. Deze is net als de standaard HSS boor geschikt voor dezelfde materialen, maar kan beter tegen hitte.

  • Cobalt boor. Dit is de boor die je nodig hebt als je door harde metalen als RVS en inox wilt boren. Op internet wordt vaak gesteld dat dit de beste boor is, maar dat is slechts gedeeltelijk waar. Het is inderdaad de beste keuze voor harde metalen, maar niet geschikt voor andere materialen. Houd hier dus rekening mee.

  • De plaatboor. De kortste boor in ons assortiment. Zoals de naam al aangeeft, is deze bedoeld voor het snel en efficiënt boren in dunne, zachtere metalen platen.

  • De morseconus boor heeft een afwijkende aansluiting vergeleken met de meeste andere metaalboren. Je kunt deze alleen gebruiken in combinatie met een kolomboormachine met een bijpassende opname. Als je over zo’n machine beschikt, kun je hiermee boren in vrijwel alle metaalsoorten, met uitzondering van moeilijk verspaanbare materialen zoals RVS en inox.

  • Met een stappenboor kun je eenvoudig een gat opboren naar verschillende diameters. De boor is trapsgewijs opgebouwd, waardoor je één boor kunt gebruiken om meerdere diameters te maken. Deze is vooral geschikt voor het boren in plaatstaal tot circa 4 mm dikte.

  • De verzinkboor gebruik je om gaten te verzinken, zodat schroefkoppen netjes in het metaal wegvallen. Verzinkboren worden vaak toegepast in dunne metalen platen en zorgen voor een nette afwerking.

  • We hebben ook dakdekkersboren in ons assortiment. Speciaal ontwikkeld voor het boren in dak- en damwandprofielen. Zoals de naam al aangeeft, is deze boor ideaal voor dakdekkers of andere klussen waarbij je in daken moet boren.

  • Wanneer je grote gaten in metaal moet boren, kies je voor een gatenboor metaal. Deze gaat tot diameters van maar liefst 210 mm en maakt het mogelijk om snel en nauwkeurig grote openingen te creëren. Let er wel op dat je hiermee maar minimaal 40 mm diep kunt boren.

  • Deze kernboor wordt voornamelijk gebruikt in de werkindustrie. Om ermee te kunnen werken heb je een magneetboormachine nodig. Kerboren zijn ideaal voor het boren in ongelegeerd staal, plaatstaal, constructiestaal en gietijzer. Ze worden veel toegepast bij zware constructiewerken.

Tappen van schroefdraad in metaal

Naast het boren van gaten wordt bij metaalbewerking vaak ook schroefdraad aangebracht. Dit doe je met een tap. Onze tappen worden vaak gecombineerd met onze HSS of cobalt boren. Eerst boor je een gat met de juiste boordiameter, afhankelijk van de gewenste schroefdraadmaat. Vervolgens gebruik je een tap om in het geboorde gat schroefdraad te snijden. Zo maak je het mogelijk om een bout of schroef stevig in het metaal te bevestigen. 

Weet je het nog niet zeker?

Als je nog niet zeker weet welk type je het beste kunt gebruiken, neem dan contact met ons op. We helpen je graag bij het vinden van de juiste metaalboor voor je klus.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0