U bent op zoek naar decoupeerzaagjes? Lees in dit stuk welke soorten decoupeerzaagjes er zijn, waarvoor ze bedoeld zijn en wat u ermee kunt aanvangen. Alles over soorten, lengtes, vertanding van decoupeerzaagjes wordt hier netjes uitgelegd, er is namelijk heel wat te vertellen over decoupeerzaagjes. Het lijkt wellicht of ze allemaal hetzelfde zijn maar dat is niet zo. Er zijn heel wat verschillen tussen decoupeerzaagjes.

Welk decoupeerzaagje?

Een decoupeerzaagje is een veelzijdige zaag die voor verschillende projecten kan worden gebruikt. Hij is vooral geschikt voor het uitvoeren van wat fijnere klussen, zoals het uitsnijden van cirkels, het afronden van hoeken en het zagen van onregelmatige vormen uit plaatmateriaal. Voor het rechttoe rechtaan zagen van materiaal kunt u beter een cirkelzaag of een afkortzaag gebruiken. Het type zaag dat u gebruikt is ook sterk afhankelijk van het materiaal wat u gaat zagen. In grote lijnen kunt u zeggen dat ieder decoupeerzaagje anders is opgebouwd en geschikt is voor verschillende klussen.

Er zijn veel verschillende soorten zaagbladen als decoupeerzaagje, en het blad dat u kiest, hangt af van het materiaal dat u gaat zagen en ook van het specifieke project waaraan u werkt. Er zijn drie hoofdtypen decoupeerzaagjes: metalen zaagbladen, houtzaagbladen en lange zaagbladen. 

Decoupeerzaagjes voor metaal

Een decoupeerzaagje voor het zagen in metaal is er in verschillende uitvoeringen. De decoupeerzaagjes voor metaal worden onderverdeeld in lengte, dikte en grofheid van de vertanding. Met een dik decoupeerzaagje wordt over het algemeen grof en recht gezaagd, met een dun decoupeerzaagje is het mogelijk om bochten te zagen. De grofheid wordt aangeduid met TPI, oftewel het aantal tanden per inch. Een decoupeerzaagje met een hoge TPI is dus voor het fijnere werk. He spreekt dan ook voor zich dat een lage TPI gebruikt wordt voor het grove zaagwerk. Deze decoupeerzaagjes voor metaal hebben tanden die over het algemeen ontworpen zijn om door zachte metalen zoals aluminium of koper te zagen.

Decoupeerzaagjes voor hout

Voor hout zijn ze er in verschillende stijlen, afhankelijk van het soort hout dat u gaat zagen met uw decoupeerzaagje. Als u in hardhout zaagt heeft u een decoupeerzaagje nodig met hardmetalen tanden. Voor zachtere houtsoorten zoals grenen of volstaat een blad met stalen tanden.

Lange decoupeerzaagjes

Vaak zijn de korte varianten lang genoeg om mee te werken. Echter heeft u soms lange decoupeerzaagjes nodig wanneer u een lange zaagsnede moet maken in plaatmateriaal of andere materialen. Deze lange decoupeerzaagjes zijn ook handig als u een gebogen zaagsneden moet maken. 

Verschillende vormen van de decoupeerzaagjes

Decoupeerzaagjes zijn er in alle soorten en maten. Belangrijke soorten zijn de positieve en negatieve hoek. Positieve hoekzagen zijn het meest voorkomende type. Ze zijn snel en efficiënt. De tanden wijzen naar de bovenkant wanneer u het decoupeerzaagje gemonteerd heeft. De tanden grijpen zich dus niet vast in het hout bij de teruggaande beweging. Uiteraard kleven er ook nadelen aan, het materiaal dat u gaat zagen met dit type decoupeerzaagje zal eerder versplinteren en dus zal de zaagsnede niet zo mooi zijn. Negatieve hoekzaagjes worden echter gebruikt als materiaal niet mag versplinteren en bij deze decoupeerzaagjes wijzen de tanden dus naar beneden. Deze zaagjes zagen niet zo snel, maar zijn veel netter. Welk type decoupeerzaagje u ook gebruikt, het belangrijkste is dat u voorzichtig bent en u tijd neemt.

De zaagjes bevestigen op uw decoupeerzaag

Om het blad aan uw decoupeerzaagje te bevestigen, zorgt u er eerst voor dat het blad in de gleuf wordt gestoken. Als het blad bevestigd is, bent u klaar om te gaan zagen. De schacht is een andere belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van een blad van uw decoupeerzaagje. Uiteraard dient u er ook op te letten welk type schacht uw nieuwe decoupeerzaagjes moeten hebben, er zijn namelijk decoupeerzaagjes van een U en met een T schacht. Ieder decoupeerzaagje dat u bij ons koopt heeft een T schacht, de U schacht wordt nog maar heel weinig toegepast. Toch kan het zijn dat u nog over een machine beschikt waar de door ons aangeboden decoupeerzaagjes niet passen, kijk het dus altijd goed na alvorens u tot aankoop overgaat.

Onderhoud en levensduur

Decoupeerzaagjes zijn een van de meest veelzijdige gereedschappen in de gereedschapskist van elke houtbewerker. Of u nu ingewikkelde rondingen zaagt of rechte sneden maakt, een decoupeerzaagje kan de klus klaren. Maar zoals elk gereedschap heeft een decoupeerzaagje regelmatig onderhoud nodig om hem soepel te laten werken. Hier zijn een paar tips voor de levensduur en het onderhoud van het zaagje: 

  • Gebruik altijd verse zaagbladen. Botte zaagbladen maken niet alleen uw zaagsneden minder precies, maar ze kunnen ook uw werkstuk beschadigen.
  • Houd de behuizing van uw zaagje schoon en vrij van vuil. Dit verlengt de levensduur en voorkomt vastlopen. 
  • Smeer de bewegende delen van uw zaagje regelmatig. Zo blijft hij soepel lopen en voorkomt u roest. 

Door deze eenvoudige tips te volgen, kunt u ervoor zorgen dat uw decoupeerzaagje jarenlang betrouwbaar dienstdoet. Nu u meer weet over de bladen van uw decoupeerzaagje, kunt u een weloverwogen beslissing nemen over welk type blad u moet gebruiken voor uw volgende project. Vergeet alleen niet om altijd voorzichtig te zijn bij het gebruik van elk type gereedschap!

Op zoek naar nieuwe zaagjes voor uw decoupeerzaagje?

Als u op zoek bent naar de beste prijzen en het grootste assortiment decoupeerzaagjes op internet, kijk dan niet verder dan Boorkopen.nl. Een decoupeerzaagje kopen is een belangrijke beslissing, dus we willen ervoor zorgen dat u alle informatie heeft om de juiste keuze te maken. Daarom heeft Boorkopen.nl gedetailleerde product beschrijvingen en een klantenservice om u te helpen beslissen welke zaagje voor geschikt is.

Koop uw nieuwe decoupeerzaagje vandaag nog bij Boorkopen.nl! Maak uw bestelling compleet met al onze zaagbladen of een metaalboor, houtboorbetonboor of gatenzaag.