De voorraad die aangegeven staat is ook echt op voorraad
Alleen kwaliteitsproducten
Fysieke winkel open van 08.00 - 16.00 uur (ma-vr)
Voor bedrijven en particulier
4,4/5 tm-google
Boren in hardhout; de beste tips

Boren in hardhout; de beste tips

0 reactie minuten lezen

Heb je een hardhouten plank waar je een gat in wilt boren? Of wil je in een ander object van hardhout een gat boren? Dan heb je mogelijk al opgemerkt dat dat het boren in hardhout niet gemakkelijk is. Het hout is nogal robuust, het hout gaat graag z’n eigen gangetje en je moet een bepaalde manier van boren aanhouden. Over het boren in hardhout vind je in dit artikel allerlei handige tips. We bespreken daarbij ook wat de beste boor voor hardhout is. Tevens geven we je nog wat handige tips over het uitkiezen van een boor voor in hardhout.

Wat is hardhout precies?

Hardhout is een algemene benaming voor tal van houtsoorten. Al deze houtsoorten hebben één gemeenschappelijk kenmerk: het hout is afkomstig van loofbomen. Ten opzichte van naaldbomen is een loofboom een stuk ‘harder’; dit is duidelijk te merken aan de hardheid van hardhout. Maar let wel goed op: hardhout is niet zomaar hardhout. Als je meerdere soorten hardhout naast elkaar legt, merk je duidelijke verschillen qua hardheid op. Doe daarom goed onderzoek naar het precieze soort hardhout waar je in wilt boren. Wil je het boren in hardhout zo makkelijk mogelijk maken? Volg dan onderstaande tips goed op!

Maak gebruik van een goede boormachine

Je kunt niet lukraak met elke boormachine in hardhout boren. Nee, voor het boren in hardhout heb je een speciale boormachine nodig. Een boormachine voor hardhout moet aan enkele eisen voldoen:

  • De boormachine moet een laag toerental in combinatie met een hoog koppel kunnen leveren. Deze combinatie is nodig om überhaupt door het hardhout heen te komen.
  • De boormachine moet een fijne handgreep hebben. Alleen als de boormachine lekker in de hand ligt, ben je in staat om de machine op de juiste manier te besturen.

Kun je voor een normale houtboor kiezen? Nee, dat is niet aan te raden. Met zo’n boor duurt het boren in hardhout veel te lang of lukt het helemaal niet. In plaats van een normale houtboor kun je beter voor een hardhoutboor kiezen.

Gebruik alleen de juiste boortjes

Bij het boren in hardhout heb je een speciale boor voor hardhout nodig. Je moet dus niet alleen op de aanschaf van een boormachine letten, maar ook op de aanschaf van de boortjes. Voor het hardhout komt onder meer een slangenboor goed van pas. Een slangenboor heeft een unieke vorm, waardoor deze boor zich langzaam in het hardhout 'nestelt'. Daarbij worden ook nog de houtspanen snel afgevoerd, waardoor je gemakkelijk een fraai gat boort. Daarnaast is het héél belangrijk dat je een scherpe boor gebruikt. Bij het hardhout boren zorgt een botte boor voor de nodige nadelen. Een botte boor is niet alleen slecht voor het eindresultaat, maar ook voor de boormachine.

Zet niet teveel kracht

Heb je de juiste boor voor hardhout gekocht? En wil je nu gaan boren in hardhout? Dan is het vooral van belang dat je niet teveel kracht op de boormachine zet. De meeste mensen zijn hiertoe geneigd, aangezien hardhout nogal dik en robuust is. Indien je teveel kracht op de boormachine zet, gaat dit echter ten koste van de machine en het boortje. Je doet er daarom verstandig aan om het werk over te laten aan de machine.

Bonustip: maak je gebruik van een boorhamer of klopboor? Schakel dan nooit de klopstand in. De klopstand is alles behalve goed voor het hardhout.

Boor altijd voor in hardhout

Hardhout voorboren is één van de beste dingen die je kunt doen. Door stapje voor stapje een gat in het harde hout te boren, verkrijg je een mooi en strak eindresultaat. Om het hardhout voorboren zo goed mogelijk uit te voeren, heb je een kleinere boor voor hardhout nodig. Begin met een kleinere maat, waarna je als ‘afsluiter’ de grotere maat gebruikt.

Verwijder zaagsel uit het boorgat

Door de structuur van het hardhout komt er het nodige zaagsel vrij tijdens het boren. Het advies is om dit zaagsel met enige regelmaat uit het boorgat te verwijderen. Boor een paar centimeter, haal de boor uit het gat en verwijder het zaagsel uit het boorgat. Je kunt nu weer een paar centimeter boren en dit stappenplan herhalen.

Neem de tijd voor het boren in hardhout

Hardlopers zijn doodlopers; dit gezegde is absoluut van toepassing op het boren in hardhout. Als je te snel in het hardhout boort, gaat dit ten koste van het hout, de boormachine en het boortje. Neem daarom goed je tijd voor het boren in hardhout.

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »
Vergelijk producten0